Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar   

Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar


Leif Björkman

Inbunden. Hjalmarson & Högberg Bokförlag 2007.
ISBN 9789172240292
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Det fanns stora finska förväntningar om en svensk militär insats både på Åland och i norra delen av Finland, i händelse av en sovjetisk militär aggression. Den finska regeringen får dock ett blankt nej till att svenska krigsförband lämnar Sverige. Vad som behövs då är istället frivilliga svenska soldater och flygare, samt givetvis pengar och krigsmateriel.

Enorma belopp strömmar till, svenska materielförråd töms och cirka 4000 svenskar tar värvning. Två av dem är flygofficerarna Sterner och Jung. Under sitt första anfall mot sovjetiska förband i norra Finland krockar de i luften och blir tillfångatagna av en sovjetisk patrull!

I maj 1940 landar Sterner och Jung på Bromma. De får omedelbart skriva under en 40-årig tystnadsförbindelse och uppmanas att skriva ner sina minnen från fångenskapen - minnesanteckningar som överlämnas till Stig Wennerström (överste och sedermera känd spion).

I boken får vi ta del av deras egen berättelse där det i Sterners redogörelse saknas en livsavgörande upplysning: För att rädda sitt eget liv har han undertecknat en förbindelse att bli rysk spion.

Vid vinterkrigets utbrott blir Sverige Finlands skyddsstat och företräder diplomatiskt Finland i förhållande till Sovjetunionen. Efter vinterkrigets utbrott växer det fransk-engelska intresset för att öppna en front i norr genom en truppinsats i Finland via transitering genom Sverige. Deras uppenbara biavsikt är att ockupera norra Sverige och stoppa malmexporten till Tyskland.
Det öppnar i sin tur risken för ett tyskt anfall för att försvara intressen i Sverige. Sverige är klämt mellan stormakterna och riskerar att dras in i kriget.

Vägen ut är att tvinga Finland att sluta fred med Sovjet och att stärka deras eget försvar för att minska deras intresse för en allierad insats i Finland. Med två dagars marginal undgår Sverige att lämna ett ja eller nej till de allierades transiteringsbegäran, då Finland och Sovjet plötsligt kan enas om eld upphör!

Sverige var 48 timmar från att dras in i andra världskriget.



Fler böcker av Leif Björkman

Liknande böcker

Recensioner

Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!



Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Det svenska vinterkriget 1939-1940



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar
Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar
Det svenska vinterkriget 1939-1940 : Spioner, kontraspioner, intrigörer, krigsfångar
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner