Förlagets beskrivning
MÄRTA HELENA REENSTIERNA, mer känd som Årstafrun, förde mellan åren 1793 1839 dagbok över allt stort och smått som hände i hennes liv på Årsta herrgård. De idag transkriberade dagböckerna utgör ca 5 000 sidor och är en mycket viktig källa till kunskap om Sverige under den tiden. I boken utforskar författaren materialet utifrån två frågeställningar: Hur såg arbetet ut för Årstafrun för att ekonomin och utvecklingen skulle vara så stadig som möjligt? Hur såg hennes egen hushållning och gastronomi ut? Frågorna besvaras med ett tvärvetenskapligt fokus på historia, gastronomi och ekonomi. Boken är indelad i fem avsnitt som vardera behandlar trädgård, jordbruk, djurhållning och mat och dryck men även makens sjukdomsperiod. För att få en djupare förståelse för Årstafruns vardag kompletteras dagböckerna med ekonomi och samtida kokböcker. De ger insikt i de tekniker som låg bakom de maträtter som Årstafrun nämner som sina favoriter
Fler böcker av Ulrica Söderlind
Liknande böcker
Recensioner
Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!
Recensera boken
Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.
Hushållning och värdskap hos Årstafrun
Bokrecensioner » Hushållning och värdskap hos Årstafrun
|
|
|
|
|
|
|